Inteligentny dom jako magazyn energii - nowy projekt TECH Sterowniki

Celem naszego nowego projektu „Inteligentny dom jako magazyn energii”, finansowanego z Funduszy Europejskich, jest stworzenie innowacyjnej platformy Sp24 do zarządzania energią w budynkach. Dzięki wykorzystaniu sztucznej inteligencji, platforma integruje i optymalizuje działanie różnych źródeł i odbiorników energii, spełniając jednocześnie nowe wymagania prawa budowlanego UE.

Inteligentny dom jako magazyn energii - nowy projekt TECH Sterowniki

TECH STEROWNIKI II Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością realizuje projekt pt. „Inteligentny dom jako magazyn energii – zintegrowane wytwarzanie, magazynowanie i dystrybucja energii z OZE, w tym ciepła, zarządzane rozwiązaniami AI”, którego celem jest opracowanie innowacyjnego systemu zarządzania energią w budynku, integrującego źródła energii, w tym energii elektrycznej i ciepła, magazyny i odbiorniki energii (m. in. pompa ciepła, wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła, klimatyzacja, falownik OZE, dwukierunkowy licznik energii, magazyn energii), realizującego algorytm sterowania oparty na krótkoterminowej prognozie pogody, z magazynowaniem ciepła w skorupie budynku. Jednocześnie zakłada się adaptacyjny nadzór nad wytwarzaniem, magazynowaniem i dystrybucją energii w budynku z wykorzystaniem sztucznych sieci neuronowych (sztucznej inteligencji AI).

Innowacyjna platforma Sp24

Rezultatem projektu będzie opracowanie innowacji produktowej pod nazwą „platforma Sp24”. Innowacyjna platforma Sp24 jako inteligentny system zarządzania energią w budynku, będzie realizować założenia Dyrektywy EPBD, tzw. „nowego prawa budowlanego UE”, a jej zastosowanie przyczyni się do ograniczenia zapotrzebowania na energię, w tym energię pierwotną m.in. przez maksymalne wykorzystanie OZE oraz energii użytecznej (ciepła), przez efektywne magazynowanie i ograniczenie strat do otoczenia. Opracowane rozwiązanie będzie nowością w skali międzynarodowej ze względu na w/w funkcje.

Do kogo kierowany jest projekt?

Do grupy docelowej projektu należeć będą właściciele i inwestorzy planujący budowę domów jednorodzinnych, jak również właściciele istniejących i planowanych do budowy obiektów użyteczności publicznej.

Wartość Projektu: 9 424 709,40 zł

Koszty kwalifikowane: 8 955 790,00 zł